Creëer in 7 stappen een valproof huis
De meeste valpartijen gebeuren in en rondom uw eigen huis. Dit komt voor een groot deel doordat u in uw eigen omgeving de meeste tijd doorbrengt, maar ook omdat een huis niet altijd veilig ingericht is. Een valpartij in huis brengt veel ongemakken met zich mee. De kans op één of meerdere botbreuken is groot. Daarnaast kan het voorkomen dat u bepaalde dingen niet meer zelf kan of durft te doen. Dit omdat u bang bent voor een nieuwe valpartij. De stappen in dit artikel helpen u snel en makkelijk op weg naar een valproof huis.
Stap 1 Valproof woonkamer
In de woonkamer brengt u misschien wel de meeste tijd door. Om deze ruimte valproof te maken, zijn verschillende zaken van belang. U heeft een stroeve vloer in uw woning en er liggen geen losse vloerkleden of snoeren. Struikelen of uitglijden gebeurt dan minder snel.
De meubels staan niet te dicht op elkaar, zodat u er makkelijk langs kan. Ook zijn de meubels sterk en stabiel genoeg om erop te leunen of steunen, mocht dat nodig zijn. Ze mogen niet makkelijk kantelen of verschuiven. De stoelen en/of bank in de woonkamer zijn niet te laag, zodat u makkelijk en snel kunt opstaan. Dit mag u niet teveel moeite kosten.
Stap 2 Veilige keuken
Als u aan het koken, bakken of braden bent, wilt u makkelijk overal bij kunnen zonder daarbij uit te glijden. Het is belangrijk dat de vloer stroef is. Morst u tijdens het afwassen of koken water op de vloer? Haal het dan direct weg met een doekje. Zet de spullen die u het meest gebruikt vooraan in de keukenkastjes, zodat u daar altijd eenvoudig bij kan zonder een keukentrapje te hoeven pakken. Tegenwoordig hebben veel kastjes een systeem waarbij ze vanaf een bepaald punt vanzelf dichtgaan. Dit is erg handig en zorgt ervoor dat u zich minder snel bezeert.
Stap 3 Obstakelvrije gang
Ook bij de entree van een woning, in de gang of hal, gebeuren vaak ongelukjes. Zorg in deze ruimte voor genoeg verlichting en laat geen spullen rondslingeren, zoals schoenen of dozen. Dan kunnen ze ook geen obstakel vormen.
Stap 4 Stroeve trap
Een val van de trap kan grote gevolgen hebben. Om dat te voorkomen, neemt u onderstaande maatregelen. Zorg voor een stroeve trap. Vloerbedekking werkt hiervoor het beste. Kijk regelmatig of alle vloerbedekking nog goed vast zit.
Met trapmatjes kunt u de trap op een snelle en eenvoudige manier stroef maken. Ook hierbij geldt dat regelmatig controleren of de trapmatten nog goed vastzitten erg belangrijk is. Het is aan te raden om een stevige trapleuning naast de trap te hebben die u voldoende houvast geeft. Tot slot: leg nooit spullen op de trap. Die kunnen een grote obstakel vormen.
Stap 5 Badkamer en toilet met antislip maatregelen
In zowel badkamer als toilet is het belangrijk dat u genoeg bewegingsruimte heeft. Dit kunt u zelf creëren door alleen spullen in deze ruimten te plaatsen die daar noodzakelijk zijn.
Door handgrepen aan te brengen en antislip maatregelen te nemen, heeft u meer steun en is de kans op uitglijden in badkamer en/of toilet veel kleiner. Voorbeelden van antislip maatregelen zijn antislip profielen en antislip badmatten.
Er zijn ook douchecabines verkrijgbaar die in elke gewenste ruimte van uw huis te plaatsen zijn. Erg geschikt voor mensen die slecht ter been zijn en bijvoorbeeld de badkamer niet meer kunnen bereiken.
Stap 6 Rustgevende slaapkamer
Wanneer u slaperig uit bed stapt, kan u sneller vallen of struikelen. Een goede nachtrust is daarom erg belangrijk om u de volgende dag fit te voelen. In de slaapkamer kan u nog een aantal bijkomende maatregelen nemen waardoor u minder snel valt. Zorg voor een nachtlampje naast het bed. Wanneer u ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg uit bed gaat, ziet u voldoende om uw weg te vinden.
Zonder teveel moeite uit uw bed komen? Kies dan voor een hoog bed. Daarbij kunt u in een normale houding op het bed zitten en er makkelijk in- en uitstappen. Plaats geen losse vloerkleedjes in uw slaapkamer. Ze zijn vast en zeker lekker warm aan uw voeten, maar de kans dat u daarover struikelt of uitglijdt, is ook erg groot.
Stap 7 Straatje zonder scheve stoeptegels
Op een straatje of paadje net buiten uw woning moet u zich natuurlijk ook veilig kunnen bewegen. Dit is een plek rondom uw huis waar u veel zal komen. Bijvoorbeeld als u even naar buiten gaat voor een boodschapje of wandeling. Tegels mogen niet los liggen en ook niet begroeid zijn met mos of ander onkruid. Ook uitstekende, scheve tegels zijn een aandachtspunt. Door voldoende verlichting heeft u ook in het donker goed zicht waar u loopt.
Er zijn verschillende soorten buitenverlichting te koop, waaronder lampen met een bewegingssensor. Fijn voor uw eigen veiligheid en daarbij schrikt het inbrekers af.
Stel dat ik val, wat moet ik dan doen?
- Probeer zelf overeind te komen. Dit doet u door eerst op uw buik te rollen en uzelf iets omhoog te drukken, zodat u op handen en knieën zit. Al kruipend beweegt u zich voort naar een meubel.
Zet één voet plat op de grond en steun met uw armen op het meubel en druk uzelf vervolgens omhoog. - Lukt het u niet om zelf overeind te komen of heeft u veel pijn? Bel een familielid of iemand anders die u kan helpen. Zorg ervoor dat uw telefoon op een makkelijk bereikbare plaats staat of kies voor een speciaal alarmsysteem dat u altijd bij zich heeft. U kunt het bijvoorbeeld om uw hals dragen.
- Bent u weer een beetje bijgekomen? Maak uw huis met bovenstaande tips valproof om een volgende valpartij te voorkomen.